Foto: MartaM

Mimo zákona

Vojtech Moravčík

Skončil sa september 2013 a naše psy sa ocitli mimo zákona. Slovenskí štátni „premianti“ v parlamente si povrchne prečítali európsku smernicu a implementovali všeobecnú povinnosť čipovať psy, mačky a fretky. Ako je možné, že novelizovaný zákon č. 39/2007 Z. z., platný od 1. 11. 2011, ktorý povinnosť čipovania zaviedol, nikto nečítal, nenapadol a nekonfrontoval so zákonmi všadeprítomnej Európskej únie? Vysvetlenie je iba jedno: jediné, čo poslanci vedia, je – hlasovať.

» celý text «

Foto: Don O'Brien (flickr.com)

Záhada, ktorá odhaľuje

Marta Moravčíková

Bulo – tak sa na Považí hovorí plemennému býkovi; a možno ešte alfa samec, presvedčený, že je pupkom ľudstva. Podstatný pritom vôbec nie je on, bulo, ale naše hodnotenie jeho miesta v našom živote. Presnejšie, naše zbožštenie teľaťa, ktorým kedysi bol.

» celý text «

Foto: MM

Hosťovanie na výstave

MartaM

Detské darcovské exlibrisy zo Staromestskej knižnice v Bratislave, Obecnej knižnice v Hliníku nad Hronom a Mestskej knižnice v Sabinove sa dočkali hosťovania na 14. ročníku medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti od 6 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC.

» celý text «

Kam odkráčali topánky made in Czechoslovakia?

Milan Čupka

Prečítajte si reportáž z portálu pravda.sk

Foto: MM

Kvety zo záhrady svet

Marta Moravčíková

Ráno 4. októbra 2013 zalieva Hlohovec už trochu zubaté slnko. Do Základnej školy na Kopernikovej ulici však dnes nekráčajú iba žiaci tejto školy, ale aj deti z viacerých slovenských miest aj z niekoľkých krajín Európy. Pokračuje štrnásta z udalostí, ktoré roku 1997 zapísali Hlohovec do povedomia výtvarného sveta.

» celý text «

Foto: MM

Sedí docent na ulici a...

Marta Moravčíková

Docent, ba dokonca prorektor, však nesedí na ergonomicky vytvarovenej stoličke či kresle, ako by sa na jeho postavenie patrilo. Sedí na zemi. A pred ním šokujúci nápis: Prosím, prispejte...

» celý text «

Foto: Tom Bradnock

Gaudeamus igitur

Marta Moravčíková

Pozdravy, objatia, výkriky radosti, slzy dojatia, trilkujúc smiech, opatrné oslovenia. Dobre som si ťa zapamätal? Si Vierka? Ita, ako sa teším, že ťa vidím! Panebože, nie, veď ty si Jana, prepáč, rovnaký účes, rovnaký typ, len ja nemám rovnaké oči ako pred tými desiatkami rokov a v tejto chvíli ani správne okuliare...

» celý text «

Čím sme staršie, tým sme mladšie

Čím sme staršie, tým sme mladšie

Marta Moravčíková

Všetko sa začalo pádom. Našťastie z nevysoka, a nepredchádzala ho pýcha, ale pozvánka na omladzovanie. Kto by odolal možnosti zbaviť sa za jeden večer pätnástich rokov? Rozhodla som sa lákavej ponuke podľahnúť. Kúra začala pôsobiť naozaj účinne. A ešte skôr, ako sa začala.

» celý text «